Renk körlüğü değişik renkleri algılamama veya aynı renk içerisindeki farklı tonları ayırt edememe sonucunu ortaya çıkaran bir göz kusurudur. Gözün iç tabakası olan retinadaki bazı pigmentlerin eksik veya hiç olmaması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Genel olarak kalıtsal bir hastalık olup, doğumdan sonra kullanılan ilaçlar veya göz sinirlerinde ki rahatsızlıklar sebebi ile de sonra dan renk körlüğü oluşabilir. Erkeklerde görülme riski kadınlara nazaran daha fazladır. Günümüzde her 20 erkekten ve 200 kadından biri renk körüdür. Fakat çoğu renk körü olduğunu kendiliğinden fark edemez. Yani renk körü olduğunun farkında değildir.
En sık karşılaşılan renk körlüğü vakası yeşil ve kırmızı renklerin ayırt edilememesidir. Tam renk körlüğü çok nadir görülür bu hastalar dünyayı siyah beyaz ve tonları olarak görürler. Renk körlüğünün günümüz şartlarında tedavisi yoktur. Bu hastalık chroma gen adı verilen renk körlüğü lensleri ile düzeltilebilir. Doktor kontrolünde hastanın hangi renklere duyarlı olduğu tespit edilir ve duruma uygun renk körlüğü lensi uygulaması yapılarak hastanın renkleri normal şekilde algılanması sağlanır.
Prostetik lensler günlük yaşamda kaza, yaralanma veya göz hastalıkları sonucu tek göz rengi diğer gözden farklı bir göz rengine sahip hastaların kullandığı lenslerdir. Tek göz renginin diğer göz renginden farklı olması durumu hastalar için ciddi psikolojik etki yaratabilir. Bu durumda olan hastalara sağlam gözün renginde kişiye özel üretilen prostetik lensler uygulanabilir.
Günlük hayatı daha özgür ve öz güvenli yaşamak isteyen renk körlüğü ve iki göz rengi arasında renk farkı olan hastalar için renk körlüğü ve prostetik lensler ideal bir seçenek olabilir.